Fotomaton, photobooth of polaroid? Waar geven uw gasten de voorkeur aan?

Je wilt een photobooth huren, je bent op zoek naar een goed plan om een cabine te huren, of meerdere aanbiedingen bekijken om een de photohokje te vinden? Tenzij je kiest voor een polaroid? Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze namen, spreken we over hetzelfde? Welke zijn hun sterke en zwakke punten? Wij helpen je om een overzichtelijker gevoel van de situatie te hebben et een betere keuze te nemen.

Aan de oorsprong van de photobooth: het photohokje (Photomaton)

Photomaton is een Frans bedrijf dat zijn naam heeft gegeven aan fotohokjes die we allemaal kennen, overal aanwezig, en vooral in winkelcentra. Je voelt je een beetje nostalgisch wanneer je terugdenkt aan je prachtige identiteitsbewijzen, die aan het begin van het schooljaar moesten worden aangeleverd. Het fotohokje zoals we dat kennen heeft een lange geschiedenis, en werd in de jaren 1920 in de Verenigde Staten uitgevonden, voordat het naar Europa werd geëxporteerd. Tegenwoordig gebruiken we de term algemeen om fotohokjes aan te duiden, zowel conventioneel als bedoeld voor officiële documenten (identiteitskaart, paspoort…) of die die te huur zijn voor feestelijke evenementen.

Er zijn allerlei soorten fotohokjes, soms aanpasbaar aan het thema van je evenement, met een touchscreen en directe indrukken. Gezien de grootte van deze laatste moet er echter voldoende ruimte zijn. Fotohokjes zijn ook het duurst om te huren, en vereisen over het algemeen de tussenkomst van een professional voor de installatie. Ze bieden de gasten een intieme setting, weg van de ogen, achter een gordijn, bevorderlijk voor gekke foto’s voor het grootste plezier van de verlegen.

De photobooth, handig en toegankelijk

De photobooth, net zoals in het Engels, is bekend onder verschillende namen: photo booth, photobox, selfies box… In tegenstelling tot het photohokje bevat deze geen cabine en heeft deze de vorm van een aanraakterminal, en vaak met een printer voor allerlei snapshots. We vinden alle stijlen van photobooths: totem, statief, met lichten erachten… voor prijzen van ongeveer 300 € tot meer dan 800 €, afhankelijk van de gekozen opties. Photobooths zijn nu veel eenvoudiger te installeren en vormen nu een interessant alternatief tegen de veel grotere Photomatons.

De meeste photobooths-bedrijven bieden huurpakketten van enkele uren tot meerdere dagen, soms met all-in aanbiedingen. Het hangt allemaal af van het aantal gasten dat aanwezig is op je evenement. Rekening houdend met de tijd dat mensen zichzelf plaatsen voor de foto, hun accessoires kiezen, de foto maken en afdrukken, kunnen we zeggen dat een pakket van 200 foto’s staat voor 4 uur continu gebruik van een machine. Je bent vrij om de fototerminal te plaatsen waar je maar wilt, maar bij voorkeur op een voldoende vrije plaats, gemakkelijk bereikbaar, met een mooie achtergrond en met leuke en thema-gerelateerde accessoires. Je vindt veel ideeën op het internet en in speciaalzaken, en je kan zelfs je eigen accessoires maken. Laat het creatieve genie spreken dat in je sluimert! Je gasten zullen er dol op zijn 😊

De polaroid

Een flitscamera wordt meestal polaroid genoemd, terwijl het een merk is, net als Photomaton. De vintage spirit is nu weer een paar jaar van kracht, of het nu in de mode is met de heruitgave van oude collecties waarvan het succes niet vervaagt, of in de muziek met draaitafels en vinylplaten die voor sommigen tegen een gouden prijs worden verkocht voor verzamelaars. Na het verdwijnen in 2008 en de komst van allerlei digitale camera’s, wordt de instantcamera uit de as herboren in 2011, en vandaag vinden we voornamelijk twee merken, Polaroid en Fujifilm, die de markt delen. Een van de grootste hits van de afgelopen jaren is de Instax Mini van Fujifilm, verkrijgbaar voor minder dan honderd euro.

Dit type apparatuur is beschikbaar voor aankoop of verhuur. Je kunt ze ter beschikking van je gasten houden op een aparte tafel met accessoires, om een mooi fotoboek te maken met persoonlijke berichten van iedereen. Een druk op de knop en de foto komt meteen tevoorschijn! Wacht gewoon een paar seconden terwijl de emulsie op de film effectief is en zo de details en kleuren onthult. Zeer speels en spontaan, het is de garantie om herinneringen aan de top te houden. Vergeet zeker niet om genoeg films bij de hand te hebben, afhankelijk van het aantal gasten, en aarzel niet om een kleurenfilm en een zwarte-witte versie voor te stellen, om de genoegens te variëren.

Populaire animaties

Of je nu kiest voor een fotohokje, een fotobooth of een polaroidanimatie voor je evenement, het zal in ieder geval succes hebben, en je ziet je gasten veroverd en opgewekt worden over het nemen van foto’s. Vergeet zeker niet om allerlei fun accessoires en in je thema bij te zetten, voor nog meer al te gekke photos! De zeer eenvoudige bediening en snelle start vereisen geen speciale aanleg of fotografisch talent. Alleen de verbeelding en de waanzin van je gasten tellen.

Een klein punt om in gedachten te houden! Zelfs als we van onze kleine schatjes houden, vergeet dan niet om je foto-installatie in de gaten te houden en deze niet onbeheerd achter te laten. Kinderen geven zichzelf inderdaad vaak naar hartelust en fotograferen zichzelf graag vanuit alle hoeken. Een close-up van een hand hier, een mond vol tanden daar … Als je niet hebt gekozen voor een onbeperkt pakket, smelt je film heel snel, als sneeuw in de zon. Het zou zonde zijn om er de hele avond niet van te kunnen genieten!

Welke zijn hun sterke en zwakke punten?

Zoals we zojuist hebben gezien, hangt je keuze af van je budget en de beschikbare ruimte voor je fotoanimatie. Voor een buitenanimatie kun je kiezen voor een photobooth, op voorwaarde dat deze uiteraard niet direct in de zon of regen wordt blootgesteld (elektronica). Budgetten voor dit type apparaat zijn meer en meer toegankelijk, en je zult allerlei modellen vinden, van de meest klassieke tot de meest gekke, die perfect passen bij je afbeelding en je thema.

Voor een indoor evenement heb je carte blanche en kun je de installatie kiezen die het beste bij je past. Maar vergeet zeker niet het transport en de huurperiode. Sommige apparaten, zoals fotocabines, kunnen mogelijk niet door jou worden verplaatst en gedemonteerd. Vraag naar de voorwaarden voor het retourneren aan het verhuurbedrijf, zodat je niet vastloopt met de apparatuur in de kamer wanneer je de sleutels moet retourneren. Vergeet niet om een originele achtergrond en voldoende afstand tussen de machine en gasten te bieden, wanneer je je fototerminal kiest. De fotos zullen zo veel beter zijn!

Uw photobooth vanaf 99 €!

Levering en retour inbegrepen

(En ja, we doen de dingen niet halverwege!)